MERIROSVOT ja RIKOSMYSTEERI

ARVOSTELU

Pakotarinat on joulukuussa 2016 perustettu, Espoon ensimmäinen pakopeliyritys, jolla on tällä hetkellä kolme escape roomia: Merirosvot, Rikosmysteeri sekä keväällä 2017 avattu Taikurin työpaja. Escape Games Finland kävi testaamassa maaliskuun 2017 alussa Merirosvot sekä Rikosmysteerin.

Merirosvot

Tehtävät ja haasteet: 4/5
Pelin visuaalisuus: 5/5
Henkilökunta: 3/5
Pelikokemus: 4/5

Kokonaispisteet: 4/5

Ryhmämme saapui Espoon Leppävaarassa, aivan juna-aseman vieressä sijaitsevaan Pakotarinoiden toimistoon odottavin tunnelmin. Kokenut kuuden hengen peliporukkamme ei ollut nimittäin aikaisemmin pelannut näin isoa, jopa 10 pelaajalle suunniteltua pakohuonepeliä. Meidät otti vastaan itse yrityksen perustaja, Ari Pölönen, joka ilman suurempia seremonioita sitoi silmämme ja saattoi meidät kädestä pitäen huoneeseen kahdessa erillisessä ryhmässä. Arin poistuttua huoneesta valot pamahtivat päälle ja peli pääsi alkamaan.

Ryhmämme oli alusta asti vaikuttunut pelin sisustuksesta, joka vain parani pelin edetessä. Huone oli rakennettu teemalleen erittäin uskollisesti ja erityisesti huoneesta toiseen siirtyminen oli tehty kekseliäästi. Myös tehtävissä oli huomioitu merirosvo-teema ja niissä hyödynnettiin monipuolisesti sekä pohdintaa että toiminnallisuutta. Huoneesta löytyi perinteisten lukkojen lisäksi pari mekaanista erikoisuutta, joista erityisesti jälkimmäinen sai osan pelaajistamme jopa hetkeksi unohtamaan itse pelin jäädessämme ihastelemaan ”lukon” hienoutta. Arvostustamme lisäsi se, että saimme pelin jälkeen kuulla, että Ari on todellakin rakentanut huoneen ja sen hienoimmat erikoisuudet alusta asti itse.

Tehtävät olivat loogisesti rakennettuja ja peli eteni johdonmukaisesti. Ryhmämme selvitti pelin ilman vihjeitä 35 minuutissa, mutta tästä huolimatta peli ei jättänyt meitä kylmäksi. Vielä helmikuussa Merirosvojen suositusryhmäkoko oli 3-10 henkilöä, tällä hetkellä Pakotarinoiden sivuilla suositellaan kokeneiden pelaajien ryhmäkooksi 2-5 henkilöä ja voimme allekirjoittaa tämän suosituksen täysin. Kuusihenkinen porukkamme oli pelissä intensiivisesti mukana, mutta silti pelikokemus olisi luultavasti ollut hieman parempi, jos ryhmämme olisi ollut pienempi. Kaikesta huolimatta Merirosvot on yksi suosikkipeleistäni Suomessa.

Rikosmysteeri

Tehtävät ja haasteet: 3/5
Pelin visuaalisuus: 3/5
Henkilökunta: 3/5
Pelikokemus: 3/5

Kokonaispisteet: 3/5

Pienen tauon jälkeen ryhmämme siirtyi Rikosmysteeri-huoneeseen. Pelistä voi valita keskivaikean ja vaikean version välillä ja me päätimme luonnollisesti pelata huoneen vaikeamman version. Rikosmysteeri oli niin ikään yksityiskohtaisesti sisustettu, joskin se ei päässyt aivan samalle tasolle Merirosvot-pelin kanssa. Yksityiskohtia ja ”pikkukrääsää” oli jopa hieman liioitellun paljon ja huoneista toiseen siirtyminen oli mielikuvituksetonta. Pelissä oli kuitenkin jälleen monipuolisesti hyödynnetty toiminnallisuutta ja aivopähkinöitä, joskin hieman perinteisemmin keinoin kuin Merirosvoissa. Pelin rakenne oli hieman sekava, mikä johti siihen, ettei yhdelläkään ryhmämme jäsenistä ollut pelin päätyttyä selvää kuvaa siitä, miten peli oikeastaan eteni ja mikä tehtävä johti minnekin.

Rikosmysteeri ei ole ensimmäinen pelaamani peli, jossa on vaikeusasteet, mutta tässä pelissä vaikeusasteiden toteutus oli itselleni uudenlainen. Sen sijaan, että pelaajien käytössä olisi ollut enemmän vihjeitä, tasot oli rakennettu niin sanotusti pelin sisään. Tämä tarkoittaa sitä, että kolmessa kohdassa saimme ratkaistavaksemme lisätehtävän, joka olisi jäänyt helpommassa versiossa kokonaan pois. Tällainen ratkaisu on erittäin toimiva ja varmasti vähemmän kokeneiden pelaajien mieleen.

Kokonaisuutena Rikosmysteeri on vahvaa keskitasoa, josta löytyy paljon erilaista tekemistä. Peli ei yllättänyt, muttei myöskään pettänyt. Ammattitaidolla tehty huone, joka soveltunee erityisesti aloittelijoille ja jo muutaman pelin pelanneille.

Escape Games Finland kävi pelaamassa Merirosvot ja Rikosmysteerin maksutta yrityksen kutsusta.

– Pauliina, Escape Games Finland