ARVOSTELU

Idän pikajuna
Trap Factory – Suomen pakopelit

TRAP FACTORY
Metallimiehenkuja 6 D
02150 Espoo
+358 45 118 6386
[email protected]
trapfactory.fi

TESTIPELI
Pelipäivä: 07.12.2017
Ryhmän koko: 2 henkilöä
Suomen pakopelit: 3.70 / 5.00 tähteä

TRAP FACTORY
Metallimiehenkuja 6 D
02150 Espoo
+358 45 118 6386
[email protected]
trapfactory.fi

TESTIPELI
Pelipäivä: 07.12.2017
Ryhmän koko: 2 henkilöä
Suomen pakopelit: 3.70 / 5.00 tähteä

Suomeen perustettiin vuonna 2017 kolme pakopelikeskusta, joista suurin, Trap Factory, avattiin marraskuussa Espoon Otaniemeen. Alle viiden minuutin kävelymatkan päässä Aalto-yliopiston metroasemalta sijaitsevassa keskuksessa on kahdeksan erilaista pakohuonepeliä, joista Vankilapakoa on rakennettu kaksi identtistä huonetta. Yrityksen taustoilla on osittain samoja tekijöitä kuin Exit Oulussa, joten Trap Factoryn peleistä Ansaa, Professorin arvoitusta ja Vankilapakoa voi pelata sellaisenaan myös Oulussa. Suomen pakopelien arvostelun Oulun Professorin arvoituksesta voi lukea täältä.

Trap Factoryn yleiset tilat ovat vaikuttavat ja kaikesta huomaa, että pakopelikeskus on tehty palvelemaan suuria ryhmiä mahdollisimman hyvin. Sisustuksessa on huomioitu rakennuksessa jo valmiina olevat elementit, joten katon rajassa siintävät putket soluttautuvat sujuvasti ympäristöönsä. Pelinohjaajamme johdattaa meidät hämärähköä ja tunnelmallista käytävää pitkin erään oven eteen ja alkaa kertoa pelimme, Idän pikajunan, taustatarinaa. Pian pääsemme oven toiselle puolella ja lukko napsahtaa kiinni.

Trap Factory – Suomen pakopelit

Pelihuoneisiin kuljetaan tunnelmallisen käytävän kautta. Kuva: Trap Factory

Idän pikajunassa matkustajien iloinen puheensorina on hiljentynyt ja kaikki ovat vetäytyneet vaunuihinsa. Junan piipusta tupruava tummanpuhuva savupilvi enteilee jotain pelottavaa ja odottamatonta. Vauhti kiihtyy, vaikka junaradan päätepysäkki häämöttää. Miksei veturinkuljettaja jarruta? Tehtävänne on pysäyttää juna ennen väistämätöntä tuhoa. Mutta riittääkö 60 minuuttia?

Idän pikajuna

Trap Factory


Tehtävät ja haasteet

Idän pikajuna on tehtävä-tyyppinen pakopeli, jossa ryhmämme tavoitteena oli pysäyttää kohti varmaa tuhoa liikkuva junamme. Pelillä ei siis ole yhtäläisyyksiä Idän pikajunan arvoitus –kirjan tai –elokuvan kanssa. Kaikki tehtävät oli istutettu teemaan sopiviksi, muttei aina taustatarinaa tukeviksi. Toisin sanoen tehtävät liittyivät aina jollain tavalla junaan tai junassa matkustamiseen, mutteivät vieneet pelin taustatarinaa eteenpäin.

Lineaarisesti etenevässä pelissä oli pari hauskaa jippoa, jotka varmasti saavat useimpien pelaajien leuat loksahtamaan hämmästyksestä ja pariin otteeseen pelissä vaadittiin ilahduttavasti ryhmän sisäistä yhteistyötä. Tehtävätyyppejä oli käytetty monipuolisesti, sillä pelissä sai ryhmätyöskentelyn lisäksi mm. etsiä, järjestää ja yhdistää asioita. Erityisesti etsintätehtävät jäivät mieleen, sillä ne olivat hieman tyypillisestä poikkeavia, mutta loogisia ja sopivan haastavia.

Pelitila

Idän pikajuna, Trap Factory – Suomen pakopelit

Idän pikajuna on tehtävätyyppinen pakohuonepeli. Kuva: Trap Factory

Pelitila oli sisustettu pinnallisesti eli esimerkiksi seinät oli tapetoitu teemaan sopiviksi sen sijaan, että tunnelmaa olisi luotu sopivalla rekvisiitalla. Tällainen ratkaisu on toki oikein kelvollinen peruspelille, mutta jättää väkisinkin tilaan pelin tunnun, minkä vuoksi täydellinen uppoutuminen toiseen aikaan ja paikkaan jää auttamattomasti saavuttamatta. Sisustus oli kuitenkin kaiken kaikkiaan tehty siististi, huolellisesti ja juna-teemaa mukaillen.


Henkilökunta

Pelinohjaajamme oli ystävällinen ja erittäin asiakaspalveluhenkinen. Hän seurasi peliämme erinomaisesti ja saimme tarvitsemamme vihjeet juuri sopivasti ajoitettuina. Vihjeet ilmestyivät tekstinä sisääntulo-oven vieressä olevalle tv-ruudulle, joka näytti myös jäljellä olevan peliajan. Itse vihjeet olivat selkeitä, mutta sopivan epäsuoria eli oikeammin tönäisyjä oikeaan suuntaan tai paikkaan. Ryhmäämme miellytti myös se, että vihjeet annettiin sopivan leikkisällä tyylillä.

Pelikokemus

Idän pikajuna oli viihdyttävä pakohuonepeli, jossa kaikki osa-alueet toimivat moitteettomasti. Pelin kulku oli jouheva ja tehtäväpainoitteinen, mutta vaikka mukana oli myös yhteistyötä vaativia tehtäviä, kahden kokeneen pelaajan ryhmäkokomme oli oikein sopiva. Ainoa osa-alue, joka jätti hieman toivomisen varaa, oli pelin tunnelma. Pelitila oli toki sisustettu teeman mukaisesti ja tehtävät liittyivät kaikki enemmän tai vähemmän juniin, mutta illuusio tuhoaan kohti matkaavasta junasta jäi vaisuksi. Tämän lisäksi pelin alussa taustalla soinut, teemaan sopiva äänimaailma, loppui yllättäen pelin loppupuolella, mikä omalta osaltaan hieman laski tunnelmaa. Peliin kannattaakin suhtautua enemmän älypelinä kuin tarinana, johon voi uppoutua.

Kokonaisuutena Idän pikajuna oli huolellisesti toteutettu pakopeli ja ehdottomasti positiivinen kokemus – yrityksen muun tarjonnan huomioiden, se soveltuu erityisen hyvin isojen ryhmien, kuten esimerkiksi työhyvinvointipäivien oheisohjelmaksi.

Suomen pakopelien arvostelu

Suositukset
Aiempi pelikokemus: ensikertalaiset, aloittelijat, kokeneet
Ryhmäkoko: ensikertalaiset/aloittelijat 3–5 pelaajaa, kokeneet 2–3 pelaajaa
Pelaajatyyppi: perheille, isoille ryhmille, kaveri- ja työporukoille

  • Tehtävät ja arvoitukset 4 (4 + 4)
  • Pelin visuaalisuus 3.25 (3 + 3.5)
  • Henkilökunta 4 (4 + 4)
  • Pelikokemus 3.5 (3.5 + 3.5)
3.7

Kiitämme

+ monipuoliset tehtävät
+ looginen pelin kulku

Moitimme
– pelin tunnelma

Suomen pakopelit testasi Trap Factoryn Idän pikajuna -pelin maksutta.

– Pauliina, Suomen pakopelit

0 kommenttia

Avaa sanainen arkkusi ja liity keskusteluun