ESITTELYSSÄ

Espoo | Pakotarinat

Espoo sai ensimmäisen pakopelihuoneensa vuoden 2016 lopussa, kun Pakotarinat avasi ovensa aivan Leppävaaran aseman vieressä. Yrityksellä on tällä hetkellä kolme escape roomia: Merirosvolaiva, Rikosmysteeri sekä keväällä 2017 avattu Taikurin työhuone. Suomen pakopelit tavoitti yrityksen perustajan Ari Pölösen lyhyttä haastattelua varten.

Espoo sai ensimmäisen pakopelihuoneensa vuoden 2016 lopussa, kun Pakotarinat avasi ovensa aivan Leppävaaran aseman vieressä. Yrityksellä on tällä hetkellä kolme escape roomia: Merirosvolaiva, Rikosmysteeri sekä keväällä 2017 avattu Taikurin työhuone. Suomen pakopelit tavoitti yrityksen perustajan Ari Pölösen lyhyttä haastattelua varten.

Espoon ensimmäiset pakopelit avattiin joulukuun 2016 alussa, kun aiemmin Joensuussa toiminut Rikosmysteeri-pakopelihuone muutti Espoon Leppävaaraan. Mikä sai siirtämään toiminnan Joensuusta Espooseen?

Muuttoomme vaikutti monikin asia, meillä mm. loppui sopimus Joensuulaisen pakopeliyrittäjän kanssa ja samalla oli kämpästäkin vuokrasopimus päättymässä. Tuntui, että nyt, jos joskus on kokeiltava omaa paikkaa 🙂

Vaihtoehtoja paikkakunnalle oli useita, mutta ajattelin pääkaupunkiseudulla riittävän asiakaskuntaa eniten. Helsinki vaikutti liian hektiseltä ja Espoossa kun ei ollut vielä huoneita, tuntui tämä hyvältä vaihtoehdolta.

Pakotarinat on toiminut nyt jo reilun puolen vuoden ajan. Miten yrityksen huoneet on otettu Espoossa vastaan?

Pääsääntöisesti huoneet on otettu hyvin vastaan. Facebookissa meillä on lähes yksinomaan 5 tähden arvosteluja, mutta mielestämme huoneissa on vielä parannettavaakin. Vaihdan aika ajoin joitain tehtäviä, joista huomaan, että pelaajat eivät pidä niin paljoa kuin muista. Huoneissa on siis jatkuvaa hiomista parempaan 🙂

Pakotarinoiden huoneista Merirosvoja voi pelata jopa 8 henkilön ja Rikosmysteeriä peräti 10 pelaajan ryhmissä, mikä on escape room –peleille epätavallisen suuri ryhmäkoko. Miten pelejä on mahdollista pelata näin suurissa ryhmissä ja miten tämä näkyy pelien vaikeustasossa? Onnistuuko pelien pelaaminen vain kahden henkilön voimin?

Escape Games Finland – Esittelyssä Espoo

Rikosmysteeri on pääkaupunkiseudun ainoa escape room -peli, jota voi pelata peräti 10 henkilön ryhmässä.

Rikosmysteerin suunnittelin Joensuuhun alunperin 3-10 henkilön ryhmille, koska siellä ryhmäkoot osuivat pääasiassa tähän väliin. Pääkaupunkiseudulle tullessani, huomasin, että täällä ryhmäkoot ovat tavallisesti huomattavasti pienempiä (2-6 hlö), joka toisaalta selittyy Helsingin huoneilla, jotka ovat pienemmille ryhmille suunniteltuja. Uskoisin, että ihmiset ovat tottuneet sen kokoisiin huoneisiin täällä ja odottavat samanlaisia vastaavaisuudessa. (Tämä on myös yksi syy, miksi Taikurin työpaja soveltuu 2-6 henkilölle.)

Mutta tässä tosiaan huomasin ongelman, joka oli Rikosmysteerissä, eli se on ihan liian vaikea näille pienemmille ryhmille. Minulla oli jo Joensuussa suunnitteilla vaikeusasteet tähän huoneeseen ja sen idean toteutin vuoden alussa. Ensimmäiset kokemukset vaikeusasteista oli, että kokeneemmat pelaajat tykkäsivät paljon, mutta ensikertalaisille huone oli vielä liian vaikea. Tätä kirjoittaessani, on helpompaa vaikeusastetta muutettu edelleen helpommaksi pienemmille ryhmille.

Keväällä 2017 avattiin Pakopelitarinoiden kolmas huone Taikurin työhuone. Mitä voitte kertoa tästä huoneesta?

Taikurin Työpaja valikoitui kolmanneksi huoneeksi facebook-arvonnan myötä. Minulla oli toisenlainen huone alunperin suunnitteilla, mutta halusin kuulla, minkälaisista teemoista ihmiset pitäisivät. Samalla halusin haastaa itseni tekemään jotain sellaista, mitä en ollut vielä miettinyt.

Sisältävätkö pelinne kieleen liittyviä tehtäviä vai voiko niitä pelata millä kielellä tahansa? Entä millä kielillä onnistuu ryhmän palveleminen?

Kaikista huoneista löytyy myös kieleen liittyviä tehtäviä, nämä ovat sekä suomeksi että englanniksi. Ryhmien palveleminen onnistuu niin ikään suomeksi ja englanniksi.

Espoosta 10 minuutin junamatkan päässä sijaitseva Helsinki on Suomen kiistaton pakopelipääkaupunki, mistä löytyy jo lähes 60 huonetta. Onko sijainti mielestänne haitta vai hyöty? Entä miten mielestänne Pakotarinat erottuu edukseen muiden pääkaupunkiseudun pakopeliyritysten joukosta?

Helsinki on ehdottomasti Suomen pakopelipääkaupunki ja olemmekin mielestäni hieman altavastaajan asemassa, kun tulemme alueelle, jossa pelejä on pelattu jo useamman vuoden ajan ja huoneita on hiottu siitä asti paremmaksi. Mutta se on mielestäni myös hyvä asia, tämä laittaa panostamaan huoneisiin entistä enemmän ja sillä tavalla saamme ympäri pääkaupunkiseutua tarjottua mahdollisimman hyviä pelikokemuksia kaikille 🙂

Sijainnista on moni sanonut, että on hyvä, kun Espoossakin on nyt huonepakopeli, niin ei aina tarvitse lähteä Helsinkiin asti kaikkea tekemään, mutta melkein pitäisi Helsingissäkin olla toimipiste, että osaisin perustella sijainnin hyvät ja huonot puolet tarkemmin.

Uskon, että muutkin yritykset panostavat täysillä huoneisiinsa, eli siinä kohtaa tuskin voi enää erottua. Meillä on kuitenkin huomattavasti suuremmat huoneet (40-45 m2) kuin muualla. Tämä voi olla meidän valtti, että peleihin saadaan luotua paremmin jatkuvuutta pelin edetessä 🙂

Suomen pakopelit kävi testaamassa Pakotarinoiden kaksi ensimmäistä huonetta maaliskuun 2017 alussa. Merirosvolaiva-pelin arvostelun voi lukea täältä ja Rikosmysteeri-pelin arvostelun täältä.

Haluatko tietää lisää?

Haluatko tietää lisää?

0 kommenttia

Avaa sanainen arkkusi ja liity keskusteluun