esittelyssä

Lempäälä | Pulmahuone Hupa

Esittelyssä Lempäälän ainoa pakopeliyritys Pulmahuone Hupa, jonka ensimmmäinen pakohuonepeli avattiin syyskuussa 2017. Yrityksen erikoisuutena on pelien kohderyhmä: ainoana Suomessa Pulmahuone Hupa tarjoaa pakohuonepelejä vain lapsille. Suomen pakopelit haastatteli yrityksen perustajaa, Susanna Paasovaaraa.

Esittelyssä Lempäälä – Pulmahuone Hupa

Pulmahuone Hupan kohderyhmänä ovat vain lapset. Kuva: Pulmahuone Hupa

Paasovaara kertoo, että Pulmahuone Hupan ainutlaatuinen idea syntyi oman, 11-vuotiaan esikoisen syntymäpäiväjuhlista keväällä 2017. Ohjelmanumeroksi valikoitui pakohuone ja vaikka perhe pääsikin huoneesta onnistuneesti ja ajoissa ulos, kokemus herätti myös kipinän lasten pakohuoneesta.
– Jouduimme mieheni kanssa sensuroimaan tarinaa ja mieheni ratkoi yhtälöryhmää kynällä ja paperilla, kertoo Paasovaara.
Suomessa on joitakin koko perheen pelejä, joita aikuiset ja lapset voivat pelata yhdessä. Paasovaara pitää aikuisten osallistumista huoneen ratkomiseen lasten kannalta ongelmallisena, sillä aikuisten ajatuksenjuoksu on niin paljon nopeampaa, että he saattavat huomaamattaan viedä lapsilta oivaltamisen ilon ja lyhentää kokemuksen kestoa. Pohdinta siitä, kuinka pakohuonekokemuksia voisi suunnitella oikeasti lapsille sopivaksi jäi siis hautumaan Paasovaaran mieleen ja vaati tulla toteutetuksi.


Yrittäjän kotikaupunki Lempäälä tarjosi helpon ja edullisen sijainnin idean kehittelylle ja niinpä yrityksen ensimmäinen pakohuonepeli avattiin syyskuussa 2017. Hupassa on fyysisesti yksi huone, jonka teema vaihtuu tiuhaan.
– Tällä hetkellä tyydytän suunnittelunhaluani vaihtamalla yhden huoneeni teemaa ja tehtäviä. Ensimmäisen huoneen nimi oli Robotti ja toisen nimi on Halloween. Kolmas peli tulee olemaan jouluteemainen. Kaikki pelit on suunniteltu niin, että jo kolmevuotias voi osallistua mielekkäällä tavalla pelin pelaamiseen yhdessä vähän isompien kanssa, Paasovaara kuvailee.
Huone onkin otettu hyvin vastaan ja lapset ovat olleet innoissaan pelistä. Paasovaara tiedostaa, että lapset ovat kohderyhmänä vaativa, sillä lapsilla jo opitut taidot ja keskittymiskyky vaihtelevat paljon, mikä asettaa huoneen suunnittelulle suuria haasteita. Huoneessa onkin käytetty kirjoitettuja tehtäväkortteja ja nauhoitettavia äänipalikoita (Talking Tiles) tehtävien selventämiseen ja vihjeiden antamiseen. Paasovaara on pelin aikana huoneessa mukana ja auttaa tarvittaessa tehtävien ratkomisessa.

Esittelyssä Pulmahuone Hupa, Halloween-huone – Suomen pakopelit

Hupassa on yksi fyysinen huone, jonka teema on tällä hetkellä Halloween. Kuva: Pulmahuone Hupa

Vaikka lapset ovat kohderyhmänä haastava, he ilmaisevat tunteitaan aikuisia avoimemmin, mikä on parhaimmillaan myös erittäin palkitsevaa. Paasovaara antaa tästä yhden tunteikkaan esimerkin.
– 10–vuotiaiden poikien kommentti Halloween-huoneessa vietettyjen synttäreiden loppupuolella ”Legendaarisimmat synttärit ikinä” saa minut tuntemaan ylpeyttä työstäni.

Paasovaara on koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri ja hän on opiskellut myös peliasiantuntijan täydennyskoulutusohjelmassa Tampereen yliopistolla. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjaa vuorovaikutteisen teknologian käyttäjäkokemukseen liittyen Tampereen teknillisellä yliopistolla.
– Kokemusten suunnittelu, prototypointi ja uusien käyttötarkoitusten innovointi esineille ovat lähellä sydäntäni. Hupan myötä olen päässyt toteuttamaan ideoitani kokonaisvaltaisemmin ja itsenäisemmin kuin interaktiivisen teknologian parissa, Paasovaara kertoo.


Esittelyssä Pulmahuone Hupa, Lempäälä – Suomen pakopelit

Hupan pakohuoneessa suositeltu ryhmäkoko on enintään kuusi lasta. Kuva: Pulmahuone Hupa

Tyypillisimmin lapsia Hupaan tuovilla aikuisilla on omia positiivisia kokemuksia pakohuoneista, eli konsepti ja käsitys elämyksen hinnoittelusta ovat tuttuja. Koska lasten synttäreiden juhlistaminen on ollut niin selkeä syy tulla Hupaan, yrityksessä päädyttiin ratkaisuun, jossa huoneen toisessa laidassa on levitettävä pöytä ja pinottavat tuolit, jotka voidaan ottaa käyttöön huoneen ratkomisen jälkeen pientä lisämaksua vastaan puoleksi tunniksi omin eväin herkutteluun. Lasten pakopelien kysyntä ei ole kuitenkaan vielä niin suurta, että olisi järkevää kasvattaa tarjontaa.
– Visioissa on kyllä vaikka mitä, Paasovaara paljastaa.

Hupa sijaitsee hissittömän rakennuksen toisessa kerroksessa, Lempäälän ydinkeskustassa. Hupaan on helppo tulla julkisella liikenteellä, sillä se sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä. Vieressä on myös ilmainen parkkialue. Huoneessa on jonkin verran kieleen liittyviä tehtäviä, joten huone on pääosin pelattavissa suomeksi.
– Tehtävien ja vihjeiden kääntäminen ”lennosta” ainakin englanniksi onnistuu. Muutaman päivän varoajalla tehtävät voisi kääntää ruotsiksi ja saksaksi, Paasovaara lupaa.

Suomen pakopelit toivottaa Pulmahuone Hupalla onnea ja menestystä uuden liiketoiminnan parissa!

Haluatko tietää lisää?

Haluatko tietää lisää?

0 kommenttia